BueSport.Com
0,-
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

Om Langbue

14.02.2022

Langbuen er den eldste buetypen vi kjenner til av langbue, recurve og compound. De to sistnevnte er videreutviklede buer som er mer avansert. Langbuen finnes i flere forskjellige varianter, men fellesnevneren for buene er at strengen festes i hver sin ende av buen slik at buen blir lignende bokstaven D sett fra siden. De tradisjonelle langbuene er gjerne uten siktevindu/pilhylle, mens det finnes mange med pilhyller og forskjellige utforminger. Langbuen er gjerne godt kjent fra krigføring fra middelalderen og i den engelske hær.

I Norge er langbuen populær og brukes ofte. Det er også flere som liker å lage sine egne langbuer til eget bruk.

 

Les mer...

Basisteknikk skyting

20.12.2021

Det er flere måter hvordan man går frem for å bli en god bueskytter, dette er bare noen tips på veien for hvordan du kan bli bedre. Det beste er å bli med i en bueskytterklubb og lære av de gode når du skyter!
Tenk deg en linje som går vinkelrett fra midt i blinken til der du står. Skotuppen/tærne skal stå langs med denne linjen med et passende mellomrom mellom bena. (finn ut hva som passer deg) 

Hold et avslappet grep på buen og hold en god høyde på skuldrene mens du spenner buen med i hovedsak ryggmusklene

Armen skal ikke holdes slik at strengen slår når du skyter. Det er en stor fordel å bruke beskyttelse til underarmen for å unngå skade. Husk å holde et avslappet grep på buen.

Strengen holdes med to fingre under og en over pilen for det beste grep. Husk å holde håndleddet også avslappet.

For at man skal få et så bra skudd som mulig er det viktig med ankerpunkt. Et ankerpunkt er ett (eller flere) punkter man legger strengen/hånden hver gang man skyter slik at man vet hvor pilen kommer hvis man slipper strengen. Bilde viser et eksempel på hvordan dette kan gjøres.

Bildet viser riktig holdning når man skal dra opp buen

Når man har kommet så langt at man er klar for å skyte er det viktig å fortsette å sikte til pilen har truffet blinken for å fullføre skuddet.
Generelle tips: - Aldri "tørrskyte" med buen din. (skyte uten pil)
- Sjekk alltid at det ikke er fare for å treffe andre ting enn det som kan treffes.
- En recurvebue bør aldri stå oppspennt over lengre tid. Så etter hver skyting må du hekte av strengen.
- Sjekk buen og strengen regelmessig slik at du unngår uhell hvis det skulle skje noe under skyting.
- Skyter du sammen med andre må du sørge for at alle står bak deg når du skyter.

 

 

 

 

Les mer...

Generelle tips til bueskyttere

19.12.2020

 

Alle bueskyttere uavhengig av nivå har funnet sine spesielle måter å skyte på. Men hovedreglene for den enkelte skytteren er den samme uavhengig av avstand eller hva du skyter på.

• Om du aldri har skutt med en bue før, om det er en ny bue eller om du har byttet sikte. 
Plassèr deg så nærme blinken at du ikke kan bomme. 5-10 meter er OK.

• Er du høyrehendt hold buen med venstre hånd og strengen med høyre.

• Stå med litt spredte ben med venstre skulder mot blinken slik at blinken og dine to ben danner en rett linje.

• Legg en pil i pilhyllen på buen og sett pilen fast i buestrengen med den røde fjæren på pilen pekende rett ut fra buen. Før du spenner buen skal pilen danne 90° med buestrengen. Du kan godt løfte pilen 3-4 mm lengre opp på buestrengen for å avlaste hyllen noe. Merk av med en tråd under pilen slik at du er sikker på at du plasserer pilen på samme sted neste gang. 

• Hold buestrengen (ikke pilen) med pekefingeren over pilen og de to neste fingrene under pilen. Legg tommen inni hånden.

• Løft buen slik at pilen viser i retning blinken, vanligvis litt over. Venstre arm skal være mer eller mindre helt utstrekt, men ikke “lås” albuen. Hvis du ”låser” albuen vil buestrengen slå borti underarmen din når du slipper strengen. Rotèr armen slik at albuen viser litt ut til siden, ikke til bakken.

• Spenn buestrengen slik at du ser langs pilskaftet. De fleste har sine individuelle referansepunkter på hvor de avslutter oppspenningen: på kinnet, nesetipp, hake, øre etc., men det viktigste er at det gjøres likt hver gang.

• Ved full oppspenning orienter sikte (hvis du har) i senter av blinken. Du vil ikke klare å holde sikte stille i blinken så du må la buen bevege seg over senter av blinken (the bulls eye) før du slipper i rette øyeblikk. Hvis du ikke har sikte må du lære deg å bruke pilen som sikte.

• Slipp buestrengen med å åpne fingrene. Hold buen i posisjon inntil pilen forhåpentligvis treffer blinken. 


Det viktigste i startfasen er ikke om pilene treffer ”the bulls eye”, men at pilene plasserer seg tett sammen. Når pilene har en god samling kan du begynne å endre på øyeposisjonen eller endre sikte for å treffe nærmere målet. Men det har ingen hensikt å justere på sikte om pilene blir plassert over hele blinken.
Noe som gjør dette til en skikkelig fin hobby er at du hele tiden kan bli bedre. Det tar lang tid å mestre bueskyting, som er en av verdens eldste konkurranseidretter.

Sikkerhetsregler: 
Slipp aldri buestrengen uten pil.
Skyt alltid mot en sikker bakgrunn.
Spenn aldri buen når det er mennesker foran deg.

 

 

 

Les mer...

Om Recurve

20.12.2019

 

Recurvebuen er en forbedret versjon av langbuen der enden av buens lemmer er bøyd tilbake igjen for å gi ekstra fart på pilen. Buen kjennes også jevnere å trekke opp. De fleste recurvebuer som selges i dag er delbare. De består da av et midtstykke og to buelemmer som er ca like lange. 

 

Les mer...

Hvordan få på strengen på en Recurve-bue

23.09.2018

For noen og enhver kan det være en utfordring å finne ut hvordan man best setter på strengen på en recurve-bue. Her kommer en link til en video som forklarer det på en ypperlig måte:)

 

Eller følg linken: 

http://www.youtube.com/watch?v=E-ZNpgFDkcs

 

Les mer...

Om Compound

20.12.2016

Compoundbue, eller bue med trinser om man vil, er en type bue som har eksistert siden 1960-årene. Trinsene er runde men oftest ovale og gjør til at buen blir mye letter å holde oppspent. Med denne egenskapen blir buen meget brukervennlig til jakt. Det finnes flere land som tillater jakt med bue, men i Norge er det ennå ikke lovlig med slik jakt. 

 

Les mer...

Trykk ENTER for å søke